Magiczny Dip Smaczności z 4 Składników

Nie cierpię odgrzewanego jedzenia.

Właściwie poza zupą pomidorową, chlebem i ciastem nie jestem w stanie zjeść nic, co było przygotowane poprzedniego dnia.

Ale zawsze, gdy widzę resztki z wczorajszego dnia, włącza mi się lampka z tyłu głowy.

Czy wiecie…

…że zachodnia ludzkość wywala do kosza na śmieci ok. 25% tego, co kupiła do zjedzenia?! A w sumie rocznie cały świat marnuje 1,3 miliardy ton rzeczy, które można by zjeść!

Drugim piorunującym faktem jest to, że świat tak naprawdę nie głoduje. Produkujemy wystarczająco żywności, żeby wykarmić każdego człowieka. Tylko niektórzy jedzą za dużo i jeszcze sporo wrzucają do kosza (ja nie chcę wskazywać palcem…), a inni muszą umierać z głodu.

W wielu krajach, gdzie głód jest bardzo dużym problemem, zostaje wyprodukowane wystarczająco jedzenia, ale eksportuje się je, np. żeby karmić krowy w USA.

Najprostszą rzeczą, którą możemy zrobić żeby nie przyczyniać się do tego zjawiska food waste, jest dbanie o ograniczenie wyrzucania swojego jedzenia. Hej, Twój portfel też na tym cierpi! (Mogłabyś za te kilka kanapek i obiadów mieć te ładne buty, co widziałaś wczoraj…)

Pokochaj swoje odpadki

Tak, nie uciekniemy od tego, że zostanie nam coś na drugi dzień. Uczenie się wykorzystywania odpadków, jest Sztuką (tak, przez wielkie „S”) i trzeba się tego uczyć. Ja również, jak wiele osób, nie przepadam za zjadaniem „wczorajszego”, ale nauczyłam się kilka sztuczek, jak to ugryźć. Jedną z nich jest mój Magiczny Dip Smaczności z 4 Składników, który zamienia nieciekawe resztki w coś smacznego. Nadaje się też do innych sytuacji, jak maczanie marchewki, cukinii, kalarepki czy surowego kalafiora albo wcinanie z krakersami, czy też sos tortilli albo smarowidło na kanapkę. W sumie można też wykorzystać go jako topping do ryżu z czarną fasolą lub… no, generalnie do wszystkiego!


Magiczny Dip Smaczności z 4 składników

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej domowego
  • 1-3 łyżeczek czosnku niedźwiedziego
  • sól dobrej jakości, drobno zmielona
  • pieprz, najlepiej świeżo mielony

Jogurt doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.


Ha, a wiecie, jaki jest plus akurat czosnku niedźwiedziego w tym przepisie? Można się po nim całować.

 

Źródła:
„Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa” Philip Lymbery, Isabel Oakeshott
http://www.worldfooddayusa.org/food_waste_the_facts

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz